Zenobia – en sorgfuld fortælling fyldt af håb

Anmeldelse

Af Birte Overlade

Så enkel en tekst til så omfattende en fortælling. Fortællingen om den syriske flygtningepige er genial. I ord og streg.

Amina sidder i en proppet flygtningebåd, da en høj bølge får båden til at kæntre. De mange flygtninge skylles overbord, også Amina. På turen gennem vandet fortæller Amina historien om forældrene, der pludselig en dag ikke kom hjem. Illustrationerne viser, at forældrene kan være nogle af de talrige ofre for borgerkrigen i Syrien, som uskyldigt bliver skudt ned på gaden og efterlader børn som Amina forældreløse.

Bruddet mellem Amina og forældrene sker brat og uforberedt, men under vandet, i kampen for at overleve, mindes Amina morens kloge ord om aldrig at give op. ’Hvis Zenobia kan, kan du også’. Zenobia var en gang Syriens stærke dronning, der forstod at kæmpe som en mand. Hun var nærmest uovervindelig. Med dette stærke forbillede, videregivet med stor kærlighed fra moren, fatter Amina håb, alt imens hun mindes, hvordan hun legede gemmeleg med moren. Opholdet i vandet sammenligner hun med at lege gemmeleg. Mon hun vil blive fundet? Og af hvem?

Spørgsmålene står åbne. Bogen giver ikke svar, men den giver håb. Håb om overlevelse til trods for det største af alle tab for et barn: Begge forældre på en gang. Under vandet bearbejdes sorgen i minder om samvær med moren i hjemmet, som også fortæller om den fattigdom, hverdagen bar præg af.

En onkel sørger for, at Amina kommer med flygtningebåden. Dermed bliver hun en af de 10 millioner syrere, der siden borgerkrigens start i 2011 har måttet flygtet for at bringe sig i sikkerhed. Uden for regimets rædsler.

Fortællingens styrke ligger i billedmaterialet, der mest af alt må betragtes som en særdeles vellykket tegneserie. Havets blå farve fungerer som ramme for de voldsomme oplevelser, der ligger forud for Aminas flugt fra landet, gengivet i en stor variation af tegnetekniske kneb. Snart er vi tæt på begivenhederne og personerne, snart er vi på distance som læsere. Vi kommer dog aldrig længere væk, end at vi kan føle den sorg, Amina som barn bliver påført, fordi magtsyge voksne fører meningsløs krig på bekostning af uskyldige menneskers liv.

Det imponerende billedmateriale giver værket universel værdi. Fortællingen er smuk og gribende. Den kan læses i hele verdenen og er allerede godt på vej.

©Birte Overlade