Døden og børnelitteraturen

Når jeg vælger at beskæftige mig med sorg i litterær form målrettet børn, skyldes det som udgangspunkt en viden om, at ubearbejdet sorg kan forårsage store skader på de ramte videre frem i livet. Derfor handler det om at finde måder, som kan gøre både børn og voksne fortrolige med at tale sammen. Om døden.

Det er billedbogens fortællinger formidable til. Her har forfattere og illustratorer forholdt sig til, hvilket ordvalg og hvilke afsløringer af døden og den døde læserne skal præsenteres for. De føres ind i trygge universer, som ofte efterlader barnet med en accept af det store og uundgåelige, som døden er.

Min erfaring som folkeskolelærer gennem 17 år er, at børn ikke er bange for at tale om døden, men at det i den grad er svært for de voksne at tage del i snakken. Billedbogslitteraturen er en oplagt mulighed for at italesætte alt det svære, men det er samtidig også en stor og uoverskuelig verden at begive sig ind i.

I årene 2000-2017 blev der alene i Danmark udgivet 61 billedbøger, hvis titler kan fremsøges på bibliotek.dk, når du i søgefeltet skriver: død*, sorg*, samtidig med du søger i tidsrummet efter 1999, på dansk og billedbog. Listen er dog ikke fyldestgørende, idet jeg efterfølgende har fundet andre billedbøger om emnet, som ikke er medtaget. Blandt andet ’Frøken Ignora og døden’ af Katrine Marie Guldager og Charlotte Pardi.

Herudover har Kræftens Bekæmpelse udgivet ’Den dag min mor fik kræft’ og ’Min far spiller fodbold i himlen’ af Line Thoft Carlsen og Jette Svane, som kan bestilles gratis fra deres hjemmeside.

copyright2020 Birte Overlade