Birte Overlade

Jeg er født og opvokset i Åsted ved Frederikshavn, uddannet folkeskolelærer fra Hjørring Seminarium i 1987, iværksætter med eget forlag fra 2006 og cand.mag. i dansk fra Aalborg Universitet i 2017.

Forlaget tog sin begyndelse, da jeg omkring årtusindeskiftet var sygemeldt fra mit arbejde som folkeskolelærer gennem 15 år og efterfølgende mistede mit arbejde. Samtidig fik min mand stillet en kræftdiagnose, han blev yderst udagerende og i 2002 blev vi skilt. Da vi i forbindelse med vores ægteskab i 1997 havde oprettet skilsmissesæreje fik vi tildelt, hvad vi hver især havde bragt med os ind i ægteskabet. Det var ikke svært. Min mand ejede stort set alt: Wegner-møbler, Svanen, Ægget, Ph-lamper osv., men ikke mindst gården, som jeg havde været primus motor på gennem mere end 10 år.

Sammen havde vi en søn, og i min mands dødskamp forsøgte han at fratage mig retten til mit barn. Det lykkedes ham at få inddraget sønnens skole, der kvitterede med en underretning til de sociale myndigheder, som blev overrakt mig på en af de halvårlige forældresamtaler. Fuldstændig uforberedt, da jeg troede, jeg kom for at blive underrettet om sønnens faglige standpunkt.

Den oplevelse efterlod mig i et angstfyldt rum, men heldigvis havde jeg fundet vej til tastaturet og ikke helt uvæsentligt også til lærredet. Der blev skrevet og malet flittigt, hvilket frigav ressourcer til at genetablere forbindelsen til min mand, som døde to måneder efter underretningen. Vi fik en rigtig fin afsked med hinanden.

Men fordi vi var skilt, var det min mands tre voksne børn, der kom til at forestå bodelingen. Dermed var jeg sat helt ud af spil, og der var ikke rum til at tilgodese min omfattende arbejdsindsats på gården. Den skulle sælges hurtigst muligt til højest mulige pris. Den blev solgt, og sammen med min søn måtte jeg starte et nyt liv i et hus, jeg havde skilsmissesæreje på. Det fungerede som sommerbolig og var grundet mangelfuld isolering ikke egnet til helårsbolig. Det var derfor et kæmpestort projekt, jeg skulle i gang med. Det lykkedes, og huset er i dag egnet som helårsbolig.

MEN det har krævet enorme fysiske kræfter og bidraget til at dræne min økonomi. Der venter mig derfor en hård kamp flere år ud i fremtiden, før jeg får rettet op på den del, hvis det overhovedet er  muligt. Jeg kan godt tænke, der skal ske indtil flere mirakler for at få det til at lykkes, men så er det jeg tænker: Jeg lever trods alt.

Sideløbende har jeg skullet forholde mig til to gigtramte knæ. Det har været en voldsom proces, da slidgigten relaterer sig til en traumatisk sportsskade som 15-årig og en deraf følgende selvdestruktiv adfærd.  Det var i skriveprocessen, jeg fandt frigørelsen til at ændre struktur og adfærdsmønster. En frigørelse, der har været hæmmet af sorgen over min mands død i 2004, men som blev hjulpet godt på vej, da jeg i 2013 udgav børne-ungebogen ‘Lille Guds barn’. Gennem den 9-årige Pelles fortælling om afskeden med sin far får jeg udtrykt min taknemmelighed over alt det, min mand tilførte vores liv af livsglæde i kraft af, at han var den, han var, når han ikke var ramt af dødsangst.

Bogen kan bestilles på mail@birteoverlade.dk eller med sms på 23 37 20 63.

Pris 100 kr. + forsendelse

copyright Birte Overlade